Povežite se s nama:
 
Poruka

Erasmus+ Jean Monnet Modul „Pravo socijalne sigurnosti EU“

Projekt broj: 574674-EPP-1-2016-1-HR-EPPJMO-MODULE

Početak: 01.09.2016. – Završetak: 31.08.2019.

Akademski koordinator: doc. dr. sc. Adrijana Martinović


Sažetak

Cilj je ovog modula stvaranje specijaliziranog kolegija iz Prava socijalne sigurnosti Europske unije, kao izbornog kolegija na petoj godini (IX. semestar) integriranog studija prava. Temelj za ovaj kolegij je postojeći kolegij Socijalna sigurnost i tržišno natjecanje. Ovim modulom uvode se izmjene postojećeg kolegija unapređenjem njegovog nastavnog sadržaja i metodologije te nastavnog silabusa. Pravo socijalne sigurnosti EU do sada uglavnom nije bilo posebnim predmetom poučavanja na hrvatskim pravnim fakultetima, iako postoji potreba za posebnim kolegijem ovakvog tipa, osobito uzevši u obzir povećanu mobilnost hrvatskih državljana kao građana Europske unije. U izvođenju modula sudjeluju iskusni gostujući predavači s ciljem prenošenja razumijevanja o europskoj dimenziji socijalne sigurnosti. Ishodi modula prvenstveno podrazumijevaju:

  • reformu postojećeg kolegija Socijalna sigurnost i tržišno natjecanje proširenjem njegovog sadržaja kako bi se uključili sva područja prava socijalne sigurnosti EU;
  • pripremu prvog sveobuhvatnog sveučilišnog udžbenika iz prava socijalne sigurnosti EU na hrvatskom jeziku;
  • stvaranje mrežne stranice s radnim materijalima i korisnim poveznicama;
  • organizaciju jednodnevnog seminara o otvorenim pitanjima prava socijalne sigurnosti EU.

Modul podrazumijeva novi pristup poučavanju, s ciljem poticanja multidisciplinarnog pristupa i preispitivanja nastavnog sadržaja u svjetlu praktičnih problema u primjeni prava socijalne sigurnosti EU.

Ciljevi

Tradicionalni pristup poučavanju socijalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj uglavnom je orijentiran na nacionalne propise, a pravo socijalne sigurnosti EU gotovo i ne postoji u kurikulumu pravnih fakulteta kao samostalni kolegij. Uslijed povećane mobilnosti hrvatskih državljana, osobito nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, potrebno je revidirati ovaj tradicionalni pristup. Primarni cilj ovog modula je osvježiti i prilagoditi poučavanje predmeta vezanog uz specifično područje prava EU i kreirati poseban kolegij čiji je cilj modernizirati konvencionalni pristup poučavanju gradiva iz najšireg područja prava socijalne sigurnosti. Cilj je modula studentima i budućim mladim stručnjacima ponuditi specijalizirana znanja iz područja prava socijalne sigurnosti EU, koja će primijeniti u svom akademskom i profesionalnom radu. Sljedeći važan cilj je poticanje mladih znanstvenika na poučavanje i znanstveno istraživanje tema vezanih uz europsko pravo u najširem smislu. Modul također stvara mrežu iskusnih i mlađih znanstvenika iz različitih pravnih tradicija (Slovenija, Austrija, Mađarska, Hrvatska) te jamči akademsku izvrsnost kroz kombinaciju poučavanja, umrežavanja i suradnje.

Metodologija

Modul se izvodi u obliku predavanja, uz različite metode i strategije aktivnog poučavanja poput case study analiza, rasprava, brainstorminga, poučavanja na primjerima i grupnog rada. Modul se izvodi kao izborni predmet na petoj godini integriranog studija prava te je njegov sadržaj osobito pogodan za primjenu fleksibilnijih metoda učenja i poučavanja. Od studenta se traži aktivno uključivanje u proces učenja i poučavanja, s posebnim naglaskom na razvoj proceduralnog znanja, uz poticanje kognitivne interakcije te dubinskog promišljanja i metakognitivne aktivnosti.

Očekivani rezultati

Učinak modula može se mjeriti na tri razine:

  • institucionalnoj: cilj je preoblikovati postojeći kolegij i ponuditi studentima na početku njihove profesionalne karijere specijalizirano znanje u području prava socijalne sigurnosti EU te time ojačati poučavanje predmeta vezanih uz pravo EU na Sveučilištu u Rijeci;
  • lokalnoj i nacionalnoj: ishodi modula (sveučilišni udžbenik, web repozitorij) dostupni su svim zainteresiranim osobama u knjižnicama, knjižarama i na internetu;
  • europskoj i međunarodnoj: gostujući predavači, stručnjaci u području socijalne sigurnosti podijelit će svoja iskustva i znanje te time potaknuti akademsku suradnju u regiji i šire.

Aktivnosti

Nastavni materijali

E-kolegij „Pravo socijalne sigurnosti EU“ (molimo zatražite lozinku za ulazak u kolegij Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)
E-knjiga "Osnove prava socijalne sigurnosti EU" (molimo zatražite lozinku za otvaranje knjige Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)


O programu Erasmus+ Jean Monnet Modul

Jean Monnet aktivnosti osmišljene su s ciljem promicanja izvrsnosti u poučavanju i istraživanju u području EU studija u cijelom svijetu. Aktivnosti također potiču dijalog između akademskih i političkih krugova, osobito s ciljem osnaživanja EU politika.
Jean Monnet Modul je kratki nastavni program ili kolegij u području europskih studija na visokoškolskim ustanovama. Svaki modul traje najmanje 40 nastavnih sati u akademskoj godini. Nastavni sati obuhvaćaju izravne kontakt sate u okviru grupnih predavanja, seminara te drugih lekcija (osim individualnih instrukcija) te može uključivati i poučavanje na daljinu. Moduli mogu biti posvećeni posebnoj disciplini europskih studija ili imati multidisciplinarni pristup te uključivati akademski input nekoliko profesora i stručnjaka.
Erasmus+ pruža potporu Jean Monnet Modulima s ciljem:
  • poticanja istraživanja i prvog nastavnog iskustva za mlade znanstvenike i praktičare u pitanjima Europske unije;
  • poticanja objave i diseminacije rezultata akademskog istraživanja;
  • stvaranja interesa za EU i temelja za buduće centre europskog znanja, osobito u Partnerskim državama;
  • potpore uvođenju EU aspekata u područja koja nisu primarno vezana uz pravo EU;
  • stvaranja prilagođenih kolegija o specifičnim pitanjima vezanim uz EU, važnim za profesionalnu karijeru mladih diplomanata.
Više informacija o Jean Monnet Modulima i drugim Jean Monnet aktivnostima: Erasmus+ Programme Guide



 

       Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+
 
.