Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Pravni aspekti restrukturiranja trgovačkih društava i tranzicija prema novoj kulturi korporativnog upravljanja







O projektu

Broj projekta:  uniri-drustv-18-43
Datum početka: 7. ožujka 2019.
Datum završetka: 7. ožujka 2022.
Voditeljica: prof. dr. sc. Edita Čulinović-Herc, redovita profesorica u trajnom zvanju
Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 




Sadržaj projekta


Trgovačka društva sa sjedištem u RH, u postpristupnom periodu uključena su u prekogranična i tuzemna akviziranja i restrukturiranja uz involviranje financijskih posrednika. Predmet akviziranja i restrukturiranja su uspješna uvrštena dionička društva, ali i društva u poteškoćama, kako državna, tako i privatna, okupljena u poslovne grupe. Isti procesi, u uvjetima smjene generacija odvijaju se u obiteljskim i tzv. zatvorenim društvima čiji većinski dioničari su istodobno menadžeri i zaposlenici društva. Ulazak novih proaktivnih dioničara znakovito je promijenio paradigmu korporativnog upravljanja, potakao nastanak novih, “low cost” oblika rada i zapošljavanja te uopće usloženio odnose i procese među dionicima. Ti dioničari, čiji je cilj maksimizacija dobiti društva u koje ulažu, transformiraju ga na svim razinama, što otvara pitanje društveno odgovornog investiranja, čije se posljedice odražavaju ne samo na ciljno društvo nego i na društvo u cjelini. U složenim poslovnim oblicima to povlači za sobom i preispitivanje odnosa između pravno samostalnih, a gospodarski povezanih društava, odgovornosti njihovih članova uprave i osiguranja od takve odgovornosti. Veliki utjecaj navedenih promjena ogleda se i u promjenama u zapošljavanju radno aktivnog stanovništva. Fleksibilni oblici zapošljavanja, u uvjetima demografskog pada i odljeva mozgova mijenjaju paradigmu radnog mjesta i radnog odnosa kao izvora sigurnosti i trajnog izvora prihoda. Cilj projekta je istražiti na koji je način potrebno pravno reagirati na navedene društvene procese, odnosno promjenu korporativne paradigme, kako u manjim obiteljskim društvima koja djeluju u uvjetima smjene generacija, tako i onih u kojima je značajnije involvirana država kroz držanje udjela te bilo da je riječ o uspješnim društvima kao i onima koja su u poteškoćama. Pri tom se polazi od toga da je promjene u korporativnoj kulturi moguće provesti na razini samoregulirajućih akata trgovačkih društava, odnosno kroz korporativni soft law.

 




Istraživački tim

prof. dr. sc. Edita Čulinović-Herc
Portfelj djelatnika
Google znalac
ORCID
ResearcherID
 
prof. dr. sc. Dionis Jurić
Portfelj djelatnika  
Google znalac
ORCID
ResearcherID
 
Izv. prof. dr. sc. Sandra Laleta
Portfelj djelatnika
Google Znalac
ORCID
ResearcherID

Izv. prof. dr. sc. Loris Belanić
Portfelj djelatnika
Google Znalac
ORCID
ResearcherID

Doc. dr. sc. Antonija Zubović
Portfelj djelatnika
Google Znalac
ORCID
ResearcherID

Doc. dr. sc. Mihaela Braut Filipović
Portfelj djelatnika
Google Znalac
ORCID
ResearcherID

Karla Kotulovski, mag.iur., univ. spec. crim.
Portfelj djelatnika
Google Znalac
ORCID
ResearcherID
 
Tamara Obradović Mazal
Google znalac
ORCID
ResearcherID






Postignuća

Znanstveni radovi u okviru projekta:

Zubović, A. i Čulinović-Herc, E. (2019). PIRAMIDALNE STRUKTURE I DRUŠTVA S UZAJAMNIM UDJELIMA KAO OBLIK ODSTUPANJA OD NAČELA „JEDNA DIONICA – JEDAN GLAS“. Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 40 (1), 81-108.
Nakić, J. i Belanić, L. (2019). SLIČNOSTI I RAZLIKE NAKNADE ŠTETE NASTALE PACIJENTIMA U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI U REPUBLICI SLOVENIJI I REPUBLICI HRVATSKOJ (KROZ DVA SUDSKA PREDMETA). Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 40 (1), 445-477.
 
.