Povežite se s nama:
 
Poruka

Katedra za europsko javno pravo

prof. dr. sc. Ana Pošćić, predstojnica
kabinet 4
tel.: +385 51 359 524
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 izv prof. dr. sc. Adrijana Martinović
kabinet 6
tel.: +385 51 359 527
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Narda Krnetić Blečić, mag. iur.
kabinet 16
tel.: +385 51 359 539
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

 

Članovi Katedre održavaju nastavu na Integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Pravo, poslijediplomskim specijalističkim studijima, poslijediplomskom doktorskom studiju iz područja društvenih znanosti te stručnom studiju Upravnom studiju.

Također, članovi Katedre bave se znanstvenim i visokostručnim radom kroz sudjelovanje u inozemnim i nacionalnim znanstvenim i stručnim projektima, organiziranjem znanstvenih i stručnih savjetovanja te programa cjeloživotnog učenja, kao i izlaganjem na inozemnim i nacionalnim znanstvenim i stručnim konferencijama i skupovima. Osim organizacije i pripreme nastavne djelatnosti u okviru kolegija koje održava Katedra, članovi iste aktivno doprinose razvoju znanosti svojim publikacijama u vidu znanstvenih i stručnih radova.

Članovi Katedre kontinuirano usavršavaju svoje kompetencije sudjelovanjem u programima cjeloživotnog učenja te svojim radom pridonose popularizaciji znanosti.

Članovi katedre vode Međusveučilišni centar izvrsnosti Opatija (predstojnica izv. prof. dr. sc. Ana Pošćić; zamjenica doc. dr. sc. Adrijana Martinović), ustrojbenu jedinicu Sveučilišta u Rijeci koja kroz različite aktivnosti (konferencije, seminare, radionice, ljetne škole) predstavlja platformu za suradnju i okuplja članove akademske zajednice i stručne javnosti.

 

Izvedbeni kolegiji:

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Pravo
Europsko pravo I
Europsko radno i socijalno pravo
Unutarnje tržište i temeljne gospodarske slobode
Socijalna sigurnost i tržišno natjecanje
Klinika za europsko pravo
Pravo socijalne sigurnosti EU
 
Poslijediplomski specijalistički studij Pravo europskih integracija
Uvod u pravo europskih integracija
Europsko radno pravo
Temeljne gospodarske slobode
 
Preddiplomski stručni studij Upravni studij
Osnove europskog prava

 

Opširnije...

Na Katedri za europsko javno pravo zaposlene su dvije djelatnice: predstojnica izv. prof. dr. sc. Ana Pošćić i doc. dr. sc. Adrijana Martinović. Djelatnice Katedre izvode nastavu na integriranom studiju prava i stručnom studiju upravnog prava, na poslijediplomskim specijalističkim studijima Pravnog fakulteta te poslijediplomskom doktorskom studiju.

Godine 1997. Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci prvi u Republici Hrvatskoj uvodi kolegij Europsko pravo, kao obvezni kolegij na četvrtoj godini dodiplomskog studija. Uvođenje kolegija i općenito promicanje tema vezanih uz pravo Europske unije može se zahvaliti prvoj predstojnici Katedre, prof. dr. sc. Nadi Bodirogi – Vukobrat (preminuloj 2019. godine), izvrsnoj znanstvenici koja je u svojem bogatom uređivačkom, stvaralačkom opusu i znanstvenoj aktivnosti te spremnosti prepoznavanja novih i izazovnih tema probijala uvriježene barijere među disciplinama. Posebno se ističe njena sposobnost inovativnosti i pionirskog napora zahvaljujući kojima je uspijevala ostvariti suradnju s eminentnim imenima čime je bila začetnica bogatih znanstvenopravnih i interdisciplinarnih izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu.  Postupnom provedbom bolonjskog procesa od akademske godine 2005./2006., kolegij Europsko pravo I izučava se na drugoj godini Integriranog petogodišnjeg studija prava, dok se na petoj godini izvode kolegiji Europsko radno i socijalno pravo, Unutarnje tržište i temeljne gospodarske slobode, Pravo socijalne sigurnosti EU te Klinika za europsko pravo (u suradnji s Katedrom za međunarodno i europsko privatno pravo). Na stručnom studiju upravnog prava izvodi se kolegij Osnove europskog prava. Članice katedre su također intenzivno uključene u organizaciju i izvođenje nastave na poslijediplomskim specijalističkim studijima Pravnog fakulteta u Rijeci. Posebno se ističe Poslijediplomski specijalistički studij „Pravo europskih integracija“ na kojem izvode nekoliko predmeta (Uvod u pravo europskih integracija, Izvori europskog prava, Temeljne gospodarske slobode, Europsko radno pravo, Pretraživanje pravnih izvora i baza podataka u Europskom pravu, Pravo državnih potpora u Europskoj uniji i Terminologija Europske unije na engleskom jeziku – u suradnji s Katedrom za strane jezike). Pored prethodnog, članice Katedre u suradnji s Katedrom za trgovačko pravo i pravo društava i Katedrom za međunarodno i europsko privatno pravo su angažirane u izvođenju nastave na Poslijediplomskom specijalističkom studiju „Financijsko pravo trgovačkih društava“. Isto tako, nastavnice Katedre su nositeljice/sunositeljice nekoliko premeta na doktorskom studiju (Pravo i personalizirana medicina; Europsko radno pravo - u suradnji s Katedrom za radno i socijalno pravo te Pravo tržišnog natjecanja i državnih potpora - u suradnji s Katedrom za međunarodno i europsko privatno pravo).

Akademske godine 2000./2001. prijašnja predstojnica ove Katedre prof. dr. sc. Nada Bodiroga – Vukobrat, u suradnji s prof. dr. sc. Vesnom Tomljenović je pokrenula poslijediplomski znanstveni studij, kao prvi dvogodišnji znanstveni magisterij iz tog područja u Republici Hrvatskoj. Program studija prilagođen je bolonjskoj reformi te se od 2010. godine izvodi kao poslijediplomski specijalistički studij „Pravo europskih integracija“.

U okviru Programa cjeloživotnog učenja (Lifelong Learning Programme) Europske komisije, Katedra od 2008. nosi prestižan naziv Jean Monnet Katedra za europsko javno pravo. Dodatno priznanje i potvrda izvrsnosti rada Katedre i njene prve predstojnice prof. dr. sc. Nade Bodiroge-Vukobrat stiže 2010. godine, kada joj Europska komisija u okviru istog programa dodjeljuje projekt Jean Monnet Centar izvrsnosti Međusveučilišnom centru izvrsnosti Opatija. Centar je osnovan kao ustrojbena jedinica Sveučilišta u Rijeci, u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu te je primjer uspješne suradnje dvaju sveučilišta, posvećen interdisciplinarnom istraživanju europskih integracija.

Predstojnica Katedre voditeljica je projekta potpora Sveučilišta u Rijeci “Pravni aspekti digitalne transformacije društva“. U posljednjih desetak godina u sklopu Katedre i Međusveučilišnog centra izvrsnosti organizirano je preko 20 međunarodnih znanstvenih konferencija iz područja europskog javnog prava. Djelatnice Katedre svoje znanstvene radove redovito objavljuju u relevantnim indeksiranim domaćim i međunarodnim časopisima i publikacijama.

end faq

 
.