Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Seminar „Otvorena pitanja koordinacije obiteljskih davanja“

Dana 26. travnja 2019. godine na Pravnom fakultetu u Rijeci održan je seminar „Otvorena pitanja koordinacije obiteljskih davanja“. Seminar je organiziran u okviru aktivnosti projekta Erasmus+ Jean Monnet Modul „Pravo socijalne sigurnosti EU“ (Projekt broj: 574674-EPP-1-2016-1-HR-EPPJMO-MODULE).

Obiteljska davanja čine važan dio područja sustava socijalne sigurnosti, osiguravajući davanja za članove obitelji te se najčešće financiraju iz općeg proračuna države. Sustavi socijalne sigurnosti suočeni su s izazovima koji dovode u pitanje temeljne vrijednosti na kojima počivaju. Prvenstveno se to odnosi na promjene u migracijskim tokovima, obiteljskim strukturama, raskoraku između životnog standarda u različitim državama članicama. Koordinacija, a pogotovo izvoz obiteljskih davanja u druge države članice EU složeno je i politički osjetljivo pitanje. Dugogodišnje debate u mnogim državama članicama dovode do izmjena zakonodavstva te je upitna njihova usklađenost s europskim načelima i pravilima koordinacije, osobito s načelom jednakosti.

Ovaj je seminar okupio vodeće znanstvenike i praktičare u području prava socijalne sigurnosti kako bi predstavili najnoviji razvoj u području koordinacije obiteljskih davanja u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, čija su zakonodavstva itekako isprepletena tradicionalnim migracijskim putevima te pokušali dati odgovore na mnoge nedoumice koje novi propisi u nekim državama stavljaju pred praktičare.

Nakon kratkog uvoda u problematiku i prezentacije Jean Monnet Modula „Pravo socijalne sigurnosti EU“, financiranom u okviru Erasmus+ programa Europske komisije, a koji se provodi na Pravnom fakultetu u Rijeci od 2016. do 2019. godine, uvodnu prezentaciju održao je prof. dr. sc. Grega Strban s Pravnog fakulteta u Ljubljani na temu koordinacije obiteljskih davanja u EU i novih izazova s kojima su suočene sve europske države. Potom je prof. dr. sc. Elias Felten s Pravnog fakulteta u Linzu izlagao o aktualnoj tematici izvoza obiteljskih davanja s austrijske perspektive, čemu se priključila i Mag. Martina Thomasberger iz Arbeitskammer Wien te dala iznimno važan pregled najznačajnijih problema i slučajeva koji se pojavljuju u praksi. Dr. Eva Maria Hohnerlein s Max Planck Instituta za socijalno pravo i socijalnu politiku iz Münchena zatim je izlagala o razvoju sudske prakse i novim izazovima vezanim uz prekogranična davanja za djecu u Njemačkoj. Seminar je priveden kraju izlaganjem doc. dr. sc. Adrijane Martinović o koordinaciji obiteljskih davanja u Hrvatskoj. Iznimno veseli činjenica da je seminaru nazočilo 48 sudionika, među kojima predstavnici nadležnih institucija iz Republike Hrvatske te Republike Slovenije, kao i pravnici u praksi, ali i veliki broj studenata na završnoj godini pravnog studija u Rijeci. Uz živu i plodonosnu raspravu sudionici su zaključili kako je ova tema iznimno važna za svakodnevni život europskih građana i obitelji, a uz mnogobrojne probleme koji se javljaju u praksi i dalje će biti predmetom izučavanja i prilagodbi nacionalnih zakonodavstava zadanim ekonomskim okvirima. 


Prezentacije sa seminara dostupne su ovdje (molim Vas zatražite lozinku na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).


 




 
.