Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Ustavnopravni aspekti izvanparlamentarnog predstavljanja







O projektu

Broj projekta: uniri-mladi-drustv-20-6
Datum početka: 31. travnja 2021.
Datum završetka: 31. travnja 2022.
Voditelj: dr. sc. Matija Miloš
Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 




Sadržaj projekta


Suvremene ustavne demokracije suočene su s dvije pojave. S jedne je strane ono što bi se moglo nazvati pražnjenjem institucionaliziranih oblika političkog predstavljanja. Predstavnička tijela i predstavnička demokracija uopće bilježe značajno nepovjerenje građana, koje se, između ostaloga, odražava u smanjenoj izlaznosti na izborima. S druge strane ne manjka aktera koji na sebe i izvan izbornih procesa preuzimaju ulogu predstavnika, tvrdeći da autentično zastupaju interese političkog naroda, puka, ili nekog njegovog dijela.

Politički su znanstvenici ove pojave dokumentirali i istraživali, razvijajući izvanparlamentarno predstavljanje kao jedno područje istraživanja. Nasuprot tomu, ustavno pravo, a posebno ustavna teorija kao njegova disciplina, rijetko zadire u političko predstavljanje. Čak i tada za pravnike predstavljanje ostaje strogo uokvireno postojećim institucijama predstavničke demokracije. Jednom kada prijeđe granice onoga što se ustavno definira kao „predstavništvo“, predstavljanje se pretače u druge kategorije: neposrednu demokraciju, participaciju, temeljna prava. Ipak i imajući u vidu kako se i te kategorije može koristiti i u političkoj ih se praksi redovito koristi u sklopu institucionalnog i izvaninstitucionalnog predstavljanja, ustavna teorija ne može zaobilaziti potrebu razvijanja vlastitog konceptualnog sklopa kojim bi mogla pristupiti takvim pojavama.

Ovaj je projekt zamišljen kao ustavnoteorijski odgovor na najnoviji doprinos raspravi o izvanparlamentarnom predstavljanju, knjigu Hélène Landemore, Open Democracy: Reinventing Popular Rule for the Twenty-First Century. Predlažući i formalnu institucionalizaciju izvanparlamentarnog predstavljanja, Landemore nameće potrebu razvoja teorije kojom bi se povezalo mjesta izvanparlamentarnog razvijanja demokracije s već postojećim institucijama vlasti. Upravo je na razvoj osnova takve teorije usmjeren i ovaj projekt.

 



Postignuća

Izlaganja

  • dana 7. srpnja 2021. održano izlaganje preliminarnih istraživačkih rezultata na međunarodnom znanstvenom skupu Mundo Conference, održanom online u organizaciji Međunarodnog društva za javno pravo (naslov izlaganja: The meaning(s) of representation: Constitutional silence(s) with an uncertain future?)
 
.