Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Konferencija o utjecaju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na hrvatski pravni poredak

Dana 22. rujna 2023. u Vijećnici grada Novog Vinodolskog, u organizaciji Pravnog fakulteta u Rijeci i domaćina grada Novog Vinodolskog održana je znanstvena konferencija pod nazivom „Utjecaj Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na hrvatski pravni poredak.“ Konferencija je održana u sklopu Ljetne škole ljudskih prava održane u gradu Novom Vinodolskom od 18. do 22. rujna 2023.  

Poticaj organizaciji Konferencije bio je uspjeh prošlogodišnje Panel rasprave kojom se na Pravnom fakultetu u Rijeci obilježilo 25 godina od stupanja na snagu Konvencije u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom Pravni fakultet je ugostio ugledne pravne stručnjake u Republici Hrvatskoj koji su izložili i raspravili različite perspektive u primjeni Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u Republici Hrvatskoj.


Ove godine, Konferencija je ponovno ugostila niz eminentnih pravnih stručnjaka, od zamjenice predsjednika Ustavnog suda, sutkinje Ustavnog suda, sutkinje građanskog odjela Vrhovnog suda, predsjednika Županijskog suda u Rijeci, Pučke pravobraniteljice, uglednih odvjetnica i sutkinja, te profesora i profesorica pravnih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Samu Konferenciju je otvorila dr. sc. Snježana Bagić zamjenica predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske, koja se u svom nadahnutom obraćanju osvrnula na genezu primjene Konvencije i prakse Europskog suda za ljudska prava u hrvatski pravni sustav. Spomenula je primjere u kojima je Ustavni sud morao posezati za širokom interpretacijom Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu da bi mogao slijediti praksu Europskog suda. Kao drugi panelist, sudionicima se obratila Goranka Barać-Ručević, mag. iur., sutkinja Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, koja je detaljno analizirala utjecaj prakse Europskog suda za ljudska prava na odlučivanje o troškovima parničnog postupka. Nakon nje prisutnima se obratila Sanja Trgovac, voditeljica službe ustavnosudskih savjetnika Ustavnog suda Republike Hrvatske s temom „Pravo na život u praksi Ustavnog suda“ te iznijela je ključne naglaske s obzirom na materijalne i postupovne aspekte zaštite prava na život u praksi Ustavnog suda Republike Hrvatske i Europskog suda za ljudska prava i izvrsno pojasnila određena pitanja.

Prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević-Karas sa Pravnog fakulteta u Zagrebu sudionicima je pojasnila „Utjecaj konvencijskog prava na jačanje položaja žrtve u kaznenom postupku a potom je predsjednik Županijskog suda u Rijeci, dr. sc. Vlado Skorup nadahnuto govorio o konceptu slobode izražavanja i opsegu zaštite prava osobnosti kao dio prava na privatnost promatrano sa stajališta Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Pučka pravobraniteljica, Tena Šimonović Einwalter sudionicima je približila rad institucije pučke pravobraniteljice osobito u području zaštite ljudskih prava s naglaskom na pojedine recentne „diskriminacijske“ predmete pred Europskim sudom za ljudska. Jutarnji dio Konferencije zaključile su profesorice Pravnog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Gabrijela Mihelčić i izv. prof. dr. sc. Maša Marochini Zrinski analizom vrlo aktualnog pitanja o mogućoj primjeni načela živućeg instrumenta u jednom novom aspektu u predmetima koji su pred Europskim sudom za ljudska prava.

Nakon pauze za ručak, sudionicima se obratila sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske, Lovorka Kušan i na vrlo zanimljiv način prikazala niz prepreka koje još uvijek stoje na putu u ostvarenja ustavnih i konvencijskih prava. Odvjetnica Vesna Alaburić iznimno zanimljivim izlaganjem kojim je, iz perspektive dugogodišnje prakse eminentne odvjetnice za medijsko pravo prikazala promjenu prakse Europskog suda za ljudska prava u zaštiti slobode izražavanja nastavila je poslijepodnevnu sesiju. Veliki doprinos aktualnosti analiziranih tema dala je odvjetnica dr. sc. Sandra Marković koja je otvorila vrlo značajno pitanje o pravnom okviru zaštite ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u svjetlu izazova koje donosi umjetna inteligencija. Izv. prof. dr. sc. Sandra Winkler sa Pravnog Fakulteta u Rijeci pružila je sudionicima obiteljsko pravni pogled na otvorena pitanja suvremenih zahtjeva promicanja ljudskih prava, dok je prof. dr. sc. Eduard Kunštek, također, s Pravnog fakulteta u Rijeci analizirao izazove u tumačenju prava na mirno uživanje imovine kao i pitanje primjene nezakonitog dokaza. Iznimno zanimljivim referatima pridružila se u nastavku Iva Ivanišević Mostovac, sutkinja Općinskog suda u Rijeci koja je detaljno je analizirala primjenu načela poštenog suđenja u parničnom postupku, uz prikaz postojeće prakse i izazova s kojima se praksa susreće. Konferenciju su zaključili izv. prof. dr. sc. Sanja Grbić sa Pravnog fakulteta u Rijeci analizom prakse Europskog suda za ljudska prava u pitanjima inkluzivnog obrazovanja te doc. dr. sc. Matija Miloš sa Pravnog fakulteta u Rijeci vrlo nadahnuto promišljajući političko vrijeme slobode savjesti i vjeroispovijedi u tumačenju Konvencije.

Za trajanja Konferencije studentima koji su sudjelovali u Ljetnoj školi ljudskih prava dodijeljene su Potvrde te izraženo zadovoljstvo njihovim aktivnim sudjelovanjem i doprinosom raspravama tokom odslušanih predavanja.

Nakon zaključnih razmatranja, svi nazočni referenti i sudionici istaknuli su važnost održavanja ovakvih rasprava i savjetovanja kojima se promiče  primjena Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava te ističe njena uloga za hrvatski pravni poredak. Kao posebno vrijedno istaknuto je ukazivanje na aktualne izazove u domaćom pravnom poretku u primjeni Konvencije, ali i  promicanje ideje u pristupanju rješavanja istih. Svi su sudionici već najavili teme za slijedeću godinu i izrazili radost i nestrpljenje do tada kada će u jedinstvenoj atmosferi sigurno otvoriti  raspravu o nizu daljnjih tema važnih za unaprjeđenje zaštite ljudskih prava i primjenu konvencijskih standarda u Republici Hrvatskoj.

 

























 
.