Povežite se s nama:
 
Poruka

Knjižnica

Europski dokumentacijski centar

  
 


 


Kontakti

Sveučiište u Rijeci,  Pravni fakultet, Knjižnica, 
Europski dokumentacijski centar – EDC
Halić 6, 51000 Rijeka

Međusveučilišni  centar  izvrsnosti, Opatija
Vladimira Nazora 4,
51410 Opatija

Voditeljica knjižnice
dr. sc. Dejana Golenko,  knjižničarska savjetnica
Tel.: +385 51 359 696
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Radno vrijeme
10:00 - 14:00 satiEuropski izvori na dlanu

Knjižnica Pravnog fakulteta u Rijeci postala je Europski dokumentacijski centar (EDC) i time postala dio informacijske mreže Europe Direct u državama članicama Europske unije u lipnju 2014. godine.

Europski dokumentacijski centri osnivaju se pri akademskim institucijama ili istraživačkim institutima u državama članicama EU-a na zahtjev institucije domaćina radi pružanja potpore izučavanju i edukaciji u području politika i prava Europske unije. Uključivanjem u mrežu EDC-a  omogućena je uloga i zadaća Pravnog fakulteta u Rijeci Međusveučilišnog centra izvrsnosti u diseminaciji znanja rezultata istraživanja, postignuća i znanja na hrvatskoj i na regionalnoj i europskoj razini iz područja europskog prava.
 
Važnost dostupnosti znanstvenih, političkih stručnih iz područja EDC-a omogućit će promicanje i razvijanje istraživačkog djelovanja, studijskog istraživanja u području europskih integracija. Osigurat će i omogućiti stručnoj i znanstvenoj, ali i široj javnosti slobodan pristup informacijama i izvorima o EU te njezinim politikama u akademskom i sveučilišnom okruženju.
Imajući na umu sve navedeno, želja nam je da pokretanjem i stvaranjem EDC-a na Pravnom fakultetu u Rijeci pridonesemo:

  • većoj vidljivosti  i prisutnosti  informacija o europskim integracijama hrvatskoj pravnoj akademskoj zajednici  
  • većoj vidljivosti politika EU-a te znanstvenih istraživanja svim zainteresiranim posjetiteljima
  • poticanju i promicanju u znanstvenim i akademskim krugovima na Sveučilištu u Rijeci i regiji studijskih i istraživačkih djelovanja u području europskih integracija
  • ažurnosti, pregledavanja i pretraživanja informacija o europskim integracijama putem jednog jedinstvenog sučelja na Pravnom fakultetu u okviru mrežnih stranica Knjižnice Pravnog fakulteta hrvatskim pravnim znanstvenicima,
  • omogućavanja pristupa relevantnim izvorima informacija (zbirci publikacija EDC-a, pravnim bazama podataka (EUR-Lex, PRE-Lex, CURIA putem službenog poslužitelja EUROPA, te pristup komercijalnoj bazi ESO - European Sources Online)
  • razvijanju potrebnih informacijskih vještina pravnika u korištenju, pronalaženju, vrednovanju, te omogućavanju pristupa ne samo znanstvene produkcije u obliku tiskanih monografija i znanstvenih članaka, već i  europskih pravnih izvora (uredbi, direktiva, Zbirke sudske prakse) dostupnih u relevantnim pravnim bazama podataka europskog prava
  • organizaciji niza radionica, predavanja i drugih programa cjeloživotnog obrazovanja koji bi omogućili veću transparentnost, korištenost izvora informacija vezanih uz europske integracije te promicanja i omogućavanja slobodnog pristupa znanstvenim informacijama iz područja europskog prava ne samo pravnim znanstvenicima nego i pravnim praktičarima te širem krugu posjetitelja EDC-a

 
Korisnici
Usluge EDC-a prvotno su namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici na Sveučilištu, no i svim drugim zainteresiranim osobama. Slobodni javni pristup različitim izvorima informacijama u tiskanom i elektroničkom obliku omogućen je u prostorijama Knjižnice Pravnoga fakulteta u Rijeci.

Usluge
Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci posjetiteljima EDC omogućeno je korištenje  šest računala unutar čitaonice Pravnoga fakulteta. U prostorijama čitaonice posjetitelji mogu koristiti i prijenosna računala i tablet uređaje. Pored računala u Knjižnici posjetiteljima je  omogućeno i korištenje računalne učionice s 15 računala na Pravnom fakultetu u Rijeci te 16 računala u računalnoj učionici na lokalitetu Međusveučilišnog  centra  izvrsnosti u Opatiji.  

Lokacija
Knjižnica Pravnoga fakulteta u Rijeci (središte EDC-a)

Jean Monnet – međusveučilišni centar, Opatija (u prostoru centra Opatije organizirat će se i provoditi programi cjeloživotnog obrazovanja koji će uključivati seminare, radionice i različite edukacije namijenjene sucima, javnim bilježnicima, domaćim i inozemnim studentima doktorandima i postdoktorandima iz područja prava europskih integracija i srodnih područja s naglaskom na interdisciplinarnost). 
 
.