Povežite se s nama:
 
Poruka

Održana „Smotra prav(n)e karijere” 15. i 16. svibnja 2019. godine

Dvodnevno događanje, koje je održano u prostorijama Pravnog fakulteta u Rijeci, u organizaciji ELSA Rijeka, Studentskog zbora te Pravnog fakulteta u Rijeci imalo je za cilj informirati studente o brojnim mogućnostima koje pravno obrazovanje i pravna struka pružaju budućim diplomantima Fakulteta.
Prvoga dana, 15. svibnja 2019. godine, Smotru prav(n)e karijere  prigodnim pozdravnim govorima otvorili su predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Alex Sundać, dekanica prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija te predsjednik skupštine Primorsko-goranske županije, gosp. Erik Fabijanić.


Prisutnima je prvotno predstavljen HKO projekt kojeg je nositelj Pravni fakultet u Rijeci pod nazivom Providentia Studiorum Iuris (financiran iz Europskog socijalnog fonda). Projekt su predstavili voditelj projekta prof. dr. sc. Dario Đerđa te koordinatorica projekta dr. sc. Ines Matić.



 

Drugi dio prve sesije bio je posvećen predstavljanju projekta Jačanje EU pravnih studija u Jugoistočnoj Europi i časopisa SEE Law Journal (EU Law Days) od strane prof. dr. sc. Edite Čulinović-Herc, članice Uredništva časopisa SEE LJ u okviru promotivnih aktivnosti SEELS mreže pod nazivom EU Law days. Navedeni projekt, kojeg je nositelj SEELS mreža pravnih fakulteta Jugoistočne Europe, upravo je usmjeren na unaprjeđenje tog časopisa. Časopis je usmjeren na objavu radova na engleskom jeziku koji izučavaju aspekte prava EU samostalno ili u svezi s nacionalnim zakonodavstvom s ciljem podupiranja i unaprjeđenja izvrsnosti u pravnoj znanosti kroz regionalnu suradnju članica SEELS-a i povećanje vidljivosti europskih aspekata prava koji su relevantni za regiju Jugoistočne Europe.


Jutarnji je dio zaokružen tematikom zapošljavanja u tijelima Europske unije te je nosio naziv Važnost pravne struke u tijelima Europske unije. Prisutnima se prvotno putem video-linka obratila gđa. Violeta Simeonova Staničić – voditeljica Ureda Europskog parlamenta u RH s pozivom za stažiranjem u Europskom parlamentu i Uredu Europskog parlamenta u Zagrebu, a potom su s prisutnima svoja iskustva i dojmove sa stažiranja u Europskom parlamentu prenijeli studenti Ivana Rudić i Matej Blažić dok je sve moderirala doc. dr. sc. Adrijanu Martinović.

Popodnevni dio započeo je dr. sc. Kristijan Turkalj, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH, koji je govorio o Važnosti pravnog obrazovanja i pravne karijere za Republiku Hrvatsku, naglasivši ulogu i važnost pravnika u svim segmentima društva, a kroz svoj je karijerni put nastojao studentima praktičnim primjerima i savjetima ukazati na širinu koju pravna struka pruža u razviju nečije karijere.

Popodnevni dio prvog dana Smotre okončan je praktičnim izlaganjima. Prvotno je predstojnik Regionalnog ureda u Rijeci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gosp. Željko Marković održao prezentaciju o Aktivnostima i mjerama HZZ-a za zapošljavanje mladih pravnika, nakon čega je gđa.  Nikoleta Zubić iz Ureda za karijere Studentskog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci održala sa studentima radionicu pod nazivom Kako se uspješno predstaviti poslodavcima?

Drugi dan Smotre prav(n)e karijere započeo je okruglim stolom i panel raspravom naziva Pravna karijera = prava karijera, a sudjelovali su gđa. Vanja Marušić ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, gđa. Anita Krizmanić, odvjetnica i partnerica u odvjetničkom društvu Maćešić i partneri d.o.o., gđa. Nikolina Mišković, sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci, mr. sc. Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje te gosp. Josip Čiček, direktor sektora pravnih poslova u Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka.
Govornici su studentima predstavili svoje poslovne karijere te prije svega stav o važnosti pravnog obrazovanja u razvoju njihovih karijera. Dali su prisutnima, budućim diplomantima, korisne savjete za novi korak u njihovu životu nakon završetka studija te je nakon svega održana i zanimljiva rasprava potaknuta studentskim pitanjima.

Završno događanje same Smotre bilo je predstavljanje poslodavaca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem pripravnika te je na samoj Smotri svoj posao i buduću karijeru našlo desetak studenata. Poslodavci koju su se predstavili i koji su sudjelovali na Smotri prav(n)e karijere su Odvjetničko društvo Maćešić i partneri d.o.o., Javnobilježnički ured Velibor Panjković Rijeka, KBC Rijeka - Služba za pravne i kadrovske poslove, Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka, Wüstenrot stambena štedionica d.d. Zagreb te Wolf Theiss Croatia, Ured Zagreb.

 
.