Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Povijesni razvoj pomorskog prava na hrvatskoj obali Jadrana

Dr. sc. Vinko Hlača, izvanredni profesor 
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci


 
UDK: 347.79(497.5)(091)
Ur.: 5. ožujka 1999. 
Pr.: 30. ožujka 1999.
Izvorni znanstveni članak

Autorov je rad posvećen razvoju pomorskog prava, u kojemu se daje prikaz znamenitih pravnih izvora i zakona od prvih početaka pomorske plovidbe na Sredozemnom moru i njegovu zapadnom dijelu na Jadranu, pa sve do današnjih dana kada se pomorski promet i pravo koje ga regulira uređuje unificiranim pomorskim zakonodavstvom sadržanim u međunarodnim konvencijama koje se donose pod okriljem međunarodnih organizacija Ujedinjenih naroda.
Autonomno hrvatsko pomorsko pravo sustavno se razrađivalo u odredbama srednjovjekovnih statuta koji su se donosili na otocima i u gradovima na Jadranskoj obali, gdje se tradicionalno njegovalo pomorsko poduzetništvo. Na statutarno pomorsko pravo iz srednjeg vijeka nadovezuje se zakonodavstvo Habsburške Monarhije u kojoj se nalazila Hrvatska do 1918. godine, što se u radu prikazuje na osobit način.
Najveći dio povijesne materije pomorskog prava na hrvatskoj obali Jadrana, koja se u radu obrađuje, odnosi se na novo hrvatsko pomorsko zakonodavstvo, kojemu uspješno doprinosi u njegovu stvaranju hrvatska pomorskopravna znanost i publicistika koju nalazimo u zbornicima za pomorsko pravo Jadranskog instituta i njegova sljednika Jadranskog zavoda Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti.

Ključne riječi: pomorsko pravo, povijesni razvoj, hrvatsko zakonodavstvo.

 

 
.