Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Rad u nautičkom turizmu

Dr. sc. Marinko Đ. Učur, 
izvanredni profesor
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci



 
UDK: 338.48(497.5)
       797.1(497.5)
       349.2(497.5)
Ur.: 2. ožujka 1999.
Pr.: 30. ožujka 1999.
Pregledni članak

Nautički turizam je jedna iznimno značajna vrsta turizma i predstavlja sveukupnost usluga i odnosa koji nastaju kretanjem ljudi plovnim objektima po moru u turističke svrhe.

Brojne djelatnosti i još brojniji poslovi i zadaće u marinama i drugim objektima nautičkog turizma realiziraju radnici posebnih znanja, vještina i drugih uvjeta za njihovo obavljanje. Zasniva se radni odnos sklapanjem ugovora o radu, ali se sklapaju i brojni drugi pravni poslovi i odnosi (ugovor o realizaciji posla od strane druge pravne ili fizičke osobe - trgovačkog društva, ustanove, obrtnika i dr.). Koriste se i svi drugi oblici radnoga angažiranja učenika, studenata, umirovljenika i drugih osoba izvan radnoga odnosa.

Režim rada u nautičkom turizmu uređen je zakonom, kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu i ugovorima o radu. Odrednica toga rada, a napose radnopravnih odnosa, jest djelatnost nautičkog turizma, organizacija sezonskog rada, polivalentnost zanimanja i određena javnopravna obilježja pojedinih radnih mjesta.

Rad u nautičkom turizmu u pravom je smislu specifičan.

Ključne riječi: nautički turizam, marina, uvjeti, dozvole.

 
.