Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Primjena Zakona o općem upravnom postupku na akte jedinica lokalne samouprave

Teodor Antić, dipl. pravnik
Poglavarstvo Primorsko-goranske županije


 
UDK: 352
        35.077.3
Ur.: 18. rujna 1998.
Pr.: 14. listopada 1998.
Pregledni članak

Autor daje prikaz sustava procesnih pravila koja uređuju postupak donošenja akata tijela i organa lokalnih vlasti u europskim zemljama i SAD, te posebice u Republici Hrvatskoj. U tom smislu navodi osnovna načela javne uprave i prikazuje njezinu organizaciju u Republici Hrvatskoj. Također određuje temeljna obilježja i navodi zakonsku regulativu za rad tijela i organa jedinica lokalne samouprave.
Posebice analizira primjenu odredaba Zakona o općem upravnom postupku na akte koje donose lokalni organi, kako u obavljanju poslova iz svog izvornog samoupravnog djelokruga tako i u obavljanju poslova državne uprave, koji su im zakonom prenijeti. Pri tome ukazuje na neke probleme u vezi s primjenom ZUP-a u postupku donošenja odluka. Ukazuje osobito na problem nepreciznog uređenja pitanja ovlasti za odlučivanje u drugom stupnju o žalbama protiv prvostupanjskih odluka lokalnih organa.
Autor zaključuje da probleme koji nastaju u primjeni ZUP-a na postupak donošenja akata organa lokalnih vlasti treba što prije riješiti donošenjem odgovarajućih izmjena i dopuna, a naznačuje i mogućnost eventualnog donošenja posebnih propisa o postupku pred tijelima i organima jedinica lokalne samouprave.

Ključne riječi: 
upravni postupak, lokalna samouprava. 

 

 
.