Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Pravni učinci pregovora i ponude

Mr. sc. Olga Jelčić, sutkinja
Županijski sud u Zadru


 
UDK: 347.441
Ur.: 20. siječnja 1999.
Pr.: 16. veljače 1999.
Pregledni članak

ZOO je regulirao odnose strana, što prethode ugovoru s dopunsko-dispozitivnim normama, ali neke od njih su djelomično kogentne naravi. 
Unatoč tome što pregovori ne stvaraju prava i obveze između sudionika i što su ih oni ovlašteni u svakom trenutku prekinuti, postoji opća obveza da se strane u pregovorima ponašaju korektno i u skladu s načelom savjesnosti i poštenja. Povreda ovog načela ima za posljedicu predugovornu odgovornost za štetu. Budući da ZOO nije odredio u kom opsegu oštećenik ima pravo na naknadu štete, iznijet je stav da je riječ o naknadi u visini negativnog pogodbenog interesa. 
Za razliku od pregovora, ponuda predstavlja pravno relevantan jednostrani, u kome su sadržani bitni sastojci ugovora, prijedlog ponudioca za sklapanje ugovora. U ZOO je prihvaćen model neopozive ili obvezne ponude, ali pretpostavka obveznosti može biti isključena voljom ponudioca ili okolnostima posla. Pravni učinci ponude nastaju od trenutka kada je ponuđenik primi, stoga je moguće njeno povlačenje do tog trenutka bez ograničenja. 
Pravni učinak ponude sastoji se u obvezi ponudioca da ugovor sklopi ako ponuđenik izjavi prihvat, a za ponuđenika u pravnoj moći da prihvatom dovede do sklapanja ugovora.
U ovom radu nastojala sam dati odgovore na pitanja koja ZOO nije regulirao pretežitim dijelom oslonom na pravnu teoriju, jer se sudska praksa koja mi je bila dostupna nije u većem opsegu bavila tim pitanjima. 

Ključne riječi: pregovori, predugovorna odgovornost, ponuda, pravni učinci ponude.

 

 
.