Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Stjecanje prava vlasništva na nekretnini na temelju pravnog posla

Dr. sc. Petar Simonetti, redoviti profesor 
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 



 
UDK: 347.235  
Ur.: 26 siječnja 2000.
Pr.: 18. veljače 2000.
Izvorni znanstveni članak

 

Pravni posao o stjecanju prava vlasništva nekretnine stvara obvezu izdavanja tabularne isprave za uknjižbu u zemljišnu knjigu (uz predaju posjeda), a uknjižbom se to pravo stječe. 
Za pojedine pravne poslove kojima je cilj stjecanje prava vlasništva nekretnine zakon propisuje solemnitetnu formu; običan pisani oblik općenito vrijedi za ugovor o prodaji (i zamjeni) nekretnine. Prema dosadašnjoj sudskoj praksi konvalidira se usmeni ugovor ako je kupac dobrovoljno platio cijenu, a prodavatelj predao kupcu nekretninu u samostalni posjed, ukoliko je svrha forme da štiti pretežno interese ugovaratelja, pa je u tom slučaju kupac ovlašten tražiti da mu prodavatelj izda tabularnu ispravu. Valjan je pisani ugovor kad je usmeno ugovorena cijena drukčija od one u tekstu ugovora. 
Pravo vlasništva se ne može uknjižiti bez clausule intabulandi, iako tabularna isprava ima sve druge bitne sastojke. Ali ako ta isprava ima bar opće sastojke za upis u zemljišnu knjigu, može se predbilježiti pravo vlasništva (uvjetno stjecanje), a predbilježba se pretvara u uknjižbu ako se opravda u određenom roku. Uknjižba se može provesti samo protiv zemljišnoknjižnog vlasnika ili osobe za koju je zatražena uknjižba, najkasnije u trenutku kada je stjecatelj podnio svoj zahtjev. Zahtjev za uknjižbu može podnijeti i posljednji stjecatelj koji dokaže neprekinuti niz izvanknjižnih stjecanja od zemljišnoknjižnog vlasnika do sebe. 
Pravo vlasništva stječe se na temelju pravnog posla s povjerenjem u zemljišne knjige, ako stjecatelj u trenutku zaključenja pravnog posla i podnošenja prijedloga za uknjižbu nije imao razloga sumnjati da je upis prava vlasništva istinit. Ali, ako prethodni zemljišnoknjižni vlasnik dokaže da je taj upis neistinit, može zahtijevati brisanje i prava vlasništva poštenog stjecatelja koji izvodi svoje pravo iz neistinito upisanog, a to u roku od tri godine od kada je bio zatražen neistinit upis ili, ako mu je dostavljeno rješenje kojim se dopušta uknjižba, u roku od 60 dana od proteka petnaestodnevnog roka za žalbu protiv toga rješenja. 
U slučaju kada više osoba koje su u dobroj vjeri zaključile pravne poslove o stjecanju prava vlasništva iste nekretnine traže ispunjenje činidbe, jači pravni temelj ima ona koja je prva zaključila pravni posao. Od nje ima jači pravni temelj ona osoba kojoj je otuđivatelj predao samostalni posjed, a pravo vlasništvo stječe ona osoba koja prva zatraži upis u zemljišnu knjigu. 

Ključne riječi: vlasništvo, stjecanje, pravni posao, uknjižba, predbilježba, dobra
vjera, brisanje uknjižbe. 

 

 
.