Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Upravljanje i održavanje nekretnina u etažnom vlasništvu (uvid u praksu)

Dr. sc. Vlado Belaj, izvanredni profesor 
Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku

 
UDK: 347.238.31 
Ur.: 10. siječnja 2000.
Pr.: 30. siječnja 2000.
Pregledni članak

Svrha rada je osvijetliti pitanja upravljanja i održavanja nekretnina u etažnom vlasništvu, kako s teorijskoga tako i s praktičnoga stajališta.
Upravljanje i održavanje nekretnina na kojima je uspostavljeno etažno vlasništvo za suvlasnike se javlja kao jedno od najznačajnijih pitanja. Pojam upravljanja kod etažnoga je vlasništva širi od pojma održavanja. Upravljanje podrazumijeva poduzimanje poslova redovite uprave i izvanrednih poslova. Odgovor na pitanje što se smatra poslovima redovite uprave, a što izvanrednim poslovima u pojedinom je slučaju dosta teško dati jer je granica između njih prilično teško odrediva. Ipak s obzirom da se za poduzimanje poslova redovite uprave ne traži suglasnost svih suvlasnika, u sumnji se smatra da posao prelazi okvir redovitoga upravljanja, što znači da se uzima kao izvanredan. 
Pitanje razvrgnuća suvlasničke zajednice značajno je sa stajališta položaja suvlasnika i njihovih međusobnih odnosa. Treba razlikovati slučaj kada se razvrgnuće zahtijeva zbog razloga koji su povezani samo s posebnim dijelom nekretnine na kojem je uspostavljeno etažno vlasništvo i, drugi, kod kojega se razvrgnuće traži s obzirom na razloge koji su povezani s cijelom nekretninom.
Istražuje se i pitanje upravitelja s različitih stajališta i s određenim iskustvima iz prakse.

Ključne riječi: upravljanje, održavanje, upravitelj.

 
.