Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Zaštita prava vlasništva

Mr. sc. Olga Jelčić, sutkinja
Županijski sud u Zadru 

 
UDK: 347.23 
Ur.: 31. siječnja 2000.
Pr.: 21. veljače 2000.
Pregledni članak

U radu su obrađene petitorne tužbe kojima se štite vlasničke ovlasti, kako ih je regulirao Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (ZV), s osvrtom na neke razlike prema Zakonu o osnovnim vlasničkopravnim odnosima (ZOVO). ZV je regulirao pravu vlasničku - reivindikacijsku tužbu, kojom vlasnik neposjednik zahtijeva predaju u posjed svoje stvari. Tužitelj mora dokazati pravo vlasništva i posjed tuženika. Protiv te tužbe tuženik se može braniti peremptornim prigovorima, koji negiraju i ukidaju vlasnički zahtjev, i dilatornim, koji ga zaustavljaju. Glede sporednih zahtjeva tužitelja koji su vezani uz posljedice posjedovanja stvari od strane tuženika, položaj tuženika ovisi o tome je li njegov posjed bio pošten ili nepošten. Odgovornost nepoštenog posjednika rigoroznija je. 
Inačica vindikacijske tužbe je tužba predmnijevanog vlasnika (publicijanska tužba) protiv posjednika radi povrata stvari. Predmnijevani vlasnik ne dokazuje pravo vlasništva već pravne činjenice uz koje ZV vezuje presumpciju o postojanju vlasništva, a to su pravni temelj i istinitost stjecanja stvari. U ZV su dani kriteriji za prosudbu o tome koja od stranaka ima jači pravni temelj, o čemu pak ovisi hoće li tuženik biti dužan predati stvar u posjed tužitelju. 
Kada treća osoba bespravno uznemirava vlasnika u posjedu stvari, ali ne oduzimanjem, zaštitu vlasničkih ovlasti vlasnik može postići tužbom radi prestanka uznemiravanja (negatorijska tužba). U tom postupku vlasnik je dužan dokazati pravo vlasništva i uznemiravanje. Ako tuženik tvrdi da je imao ovlast za radnju uznemiravanja, dužan je to dokazati. 
Na negatorijsku tužbu ima pravo i predmnijevani vlasnik, pa se na tu tužbu primjenjuju analogno pravila za negatorijsku i publicijansku tužbu. 
Ukazano je na posebnu vrstu negatorijske tužbe kojom vlasnik nekretnine traži prestanak bespravnih prekomjernih posrednih i neposrednih imisija koje dolaze s druge nekretnine. 
U radu su izložena temeljna obilježja navedenih tužbi i u svezi s tim je prikazana sudska praksa. 

Ključne riječi: pravo vlasništva, zaštita, tužba, prigovor. 

 
.