Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Povezana društva i zaštita tržišnog natjecanja

Dr. sc. Dragutin Ledić, izvanredni profesor
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci



 

UDK: 347.721
        347.776
          339.13.025.3
Ur.: 13. siječnja 2000.
Pr.: 26. svibnja 2000.
Prethodno priopćenje 

Trgovac pojedinac, trgovačka društva, obrtnik i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarske djelatnosti pojavljuju se u prometu robe i usluga na različite načine. Temeljna svrha i cilj njihova postojanja, pa i djelovanja, jest polučiti odgovarajući uspjeh, ostvariti dobit. U tome se djelovanju oni susreću na tržištu ostvarujući, u pravilu, slobodno i pošteno tržišno natjecanje. Nažalost, dolazi i do narušavanja tog slobodnog tržišnog natjecanja, i to u obliku zabranjenih sporazuma, monopolističkog djelovanja i koncentracija odnosno kroz nedopušteno tržišno natjecanje.

Iz čitavog kompleksa tih djelovanja autor se usredotočuje na povezana društva koja uređuje Zakon o trgovačkim društvima i na njihovu ulogu u tržišnom natjecanju, pokušavajući ukazati na oblike i vrste narušavanja slobodnog tržišnog natjecanja i nepoštenog tržišnog natjecanja, kako iste propisuju Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja i Zakon o trgovini.


Ključne riječi: povezana društva, tržišno natjecanje, sporazumi, monopol, koncentracije, nedopušteno tržišno natjecanje. 

 
.