Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Razlika između alkoholičara počinitelja krvnih i imovinskih delikata s obzirom na preporučenu sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti

Dr. sc. Ljiljana Mikšaj-Todorović, izvanredni profesor
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Dr. sc. Zvonimir Dujmović
Ministarstvo unutarnjih poslova, Visoka policijska škola,Zagreb
Mr. sc. Duboravka Hajduk-Džaja, 
Zavod za rehabilitaciju Zajezda
UDK: 343.6/.7
        343.852
        613.81
Ur.: 17. lipnja 1999.
Pr.: 7. rujna 1999.
Prethodno priopćenje

U radu se daje pregled objašnjenja povezanosti kriminaliteta i alkohola i brojnih istraživanja ovog problema. Također je izložena problematika koja se odnosi na izricanje sigurnosnih mjera, posebno sigurnosne mjere obveznog liječenja od ovisnosti. 
Autori su proveli istraživanje s ciljem ispitivanja razlika između počinitelja krvnih i imovinskih delikata s obzirom na preporuku sudskog vještaka o sigurnosnoj mjeri obveznog liječenja od ovisnosti, na procjenu njihove ubrojivosti i na njihovu alkoholiziranost u vrijeme izvršenja djela. Uzorak čini 209 počinitelja krvnih (N1=143) i imovinskih (N2=66) delikata, koji su vještačeni u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, a čija prva dijagnoza jest alkoholizam.
Rezultati su pokazali da se dvije skupine ispitanika statistički značajno razlikuju u navedenim varijablama. S obzirom na dobivene rezultate, autori raspravljaju o nekim krucijalnim pitanjima vještačenja i izricanja sigurnosnih mjera i daju korisne sugestije.

Ključne riječi: sigurnosna mjera, alkoholizam, kriminalitet. 

 
.