Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Kazne i kažnjavanje u europskom zakonodavstvu od prosvjetiteljskog razdoblja do konca XIX. stoljeća s posebnim osvrtom na kaznu lišenja slobode

Mr. sc. Dijana Gracin, donačelnica odsjeka
Uprava za pravne poslove MORH-a,
Zagreb
UDK: 343.8(4)"17/18"
Ur.: 30. lipnja 1999.
Pr.: 29. rujna 1999.
Pregledni članak

Autorica se u ovom radu bavi tretiranjem načina kažnjavanja u vremenu nakon prosvjetiteljstva do konca devetnaestog stoljeća, s posebnim osvrtom na vrstu i raspon zatvorske kazne. Cilj i zadaća ovog rada je raščlamba načina kažnjavanja i objašnjenje pomaka u kažnjavanju pod utjecajem novih ideja te afirmacija kazne zatvora. Ujedno napominjemo da se ovaj rad posebno ne bavi školama kaznenog prava (posebno se misli na klasičnu i pozitivističku), iako se nezaobilazno njih dotiče.
Posebna pozornost posvećuje se kaznenim zakonima Francuske iz 1810. (Code penal) i Bavarske iz 1813., te njihovu velikom utjecaju na europska i druga zakonodavstva.
Izbor vrste i mjere kazne prikazani su u austrijskom KZ-u iz 1852. te Derenčinovoj osnovi iz 1879., koje autorica drži bitnim za prikaz kazne zatvora te kažnjavanja u zakonodavstvu koncem 19. stoljeća , i koji su u ovom radu posebno objašnjeni, a uz koje se ujedno navode značajke kaznenog prava uopće u ovom razdoblju.

Ključne riječi: povijest, europsko kazneno zakonodavstvo, ( II. polovica 18. do konca
19. st.), vrste i mjere kazne, kazna lišenja slobode.

 
.