Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Ograničenja prava vlasništva na temelju pravnoga posla

Dr. sc. Vlado Belaj, izvanredni profesor
Pravni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
UDK: 347.23
Ur.: 28. prosinca 2000.
Pr.: 12. siječnja 2001.
Pregledni članak
Ograničenja prava vlasništva na temelju pravnoga posla treba razlikovati od ograničenja na temelju zakona i ograničenja na temelju odluke tijela vlasti. Ono što razlikuje ograničenja prava vlasništva čiji je izvor pravni posao od ostalih ograničenja je dobrovoljnost nastanka tih ograničenja jer na njih pristaju subjekti. 

S teorijskoga gledišta moguće je razlikovati opća i posebna ograničenja prava vlasništva na temelju pravnoga posla. U opća se ograničenja može ubrojiti: 1. zabranu otuđenja ili opterećenja, 2. uvjetovanje i oročenje prava vlasništva i 3. ograničenje radi osiguranja tražbine. Posebna ograničenja prava vlasništva na temelju pravnoga posla, a tako ih valja nazivati jer se ne odnose na opći oblik vlasništva ili se na drugi način razlikuju od općih ograničenja, mogu se ticati suvlasništva, zajedničkoga vlasništva, etažnoga vlasništva, posebnoga oblika ugovora o kupoprodaji kod kojega postoji pridržaj prava vlasništva, pravnih poslova za slučaj smrti i slično. 

Kod suvlasništva ograničenja uspostavljena pravnim poslom mogu se odnositi na postavljanje roka ili uvjeta o čemu ovisi pravo na razvrgnuće, a ograničenje može postojati i glede načina diobe. Kod zajedničkoga vlasništva ograničenja na temelju pravnoga posla mogu sadržavati oporuka, ugovor o ortakluku i međuvlasnički ugovor jer ona se mogu ticati zajedničkoga vlasništva u nasljedničkoj zajednici, zajedničke imovine ortaka i zajedničke pričuve etažnih vlasnika. Kod etažnoga vlasništva ograničenja na temelju pravnoga posla mogu postojati glede zajedničkih dijelova nekretnine, upravljanja i troškova nekretnine. 
Kupoprodaja s pridržajem prava vlasništva ograničava pravo vlasništva na način da se prodavatelj javlja kao prethodni, a kupac kao potonji vlasnik stvari. Pravni poslovi za slučaju smrti, a to su prije svih oporuka i darovni ugovor, ograničavaju pravo vlasništva ako su u njima sadržani uvjeti, rokovi i nalozi pri čemu može nastati prethodno i potonje vlasništvo. 
Ključne riječi: pravo vlasništva, pravni posao, ograničenje, etažno vlasništvo, suvlasništvo, zajedničko vlasništvo
 
.