Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Odgovornost proizvođača za štetu od proizvoda

Dr. sc. Aldo Radolović, izvanredni profesor
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 
UDK: 366
       347.51
Ur.: 15. prosinca 2000.
Pr.: 12. veljače 2001.
Pregledni članak
 

Pravna regulacija odštetne odgovornosti proizvođača za štetu od proizvoda pojavila se u europskom građanskom pravu u drugoj polovici 20. stoljeća (iza 1960. godine). Stoga je i bivši federalni zakonodavac (od koga je u hrvatsko pravo preuzet i ZOO) odredbom u čl. 179. u osnovi slijedio takve tendencije. Taj propis ipak nije izrazio sve pravne probleme s time povezane, a zaseban problem predstavlja činjenica što se u međuvremenu europsko pravo o odgovornosti proizvođača za štetu od proizvoda znatno izmijenilo.

Domaće pravo (na svim nivoima: teoretskom, praktičnom i zakonodavnom), barem u bitnome, prati opća stremljenja na ovom pravnom području. Sada su u tome potrebni dodatni napori.

Pravo odgovornosti proizvođača za štetu od proizvoda nije puki sastavni dio općeg prava zaštite potrošača u kojem je on može “izgubiti” bez nužno potrebne građanskopravne prepoznatljivosti. U širem smislu može pripadati općem “pokretu” zaštite potrošača, ali u užem mora zadržati svu svoju pravnu samostalnost.
Poseban dio može pripadati postupovnopravnim aspektima zaštite od štete koji imaju nedostatak (grešku). Taj dio ovaj rad ne zahvaća, a može biti vrlo važan za sveukupnost ostvarivanja prava po ovoj osnovi. To bi, međutim, prešlo zadane okvire ovog rada koji se ograničava na razmatranje najbitnijih materijalnopravnih pretpostavki odštetne odgovornosti proizvođača.
Ulaz u 21. stoljeće donijeti će, po mnogima, ne više samo proizvodnu i tehnološku revoluciju, nego pravu “proizvođačku ludnicu”. Pravni poredak (domaći i strani) morao bi taj izazov spremno dočekati. Za sada su, čini se, za to postavljeni dosta dobri temelji.
Ključne riječi: zaštita potrošača, odgovornost proizvođača za štetu.
 
.