Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

O zakonskom uređenju prometa prava na nekretninama i stvarnopravnom osiguranju potraživanja u BiH de lege ferenda

Mr. sc. Meliha Povlakić, viši asistent
Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu
UDK:347.2(497.6)
Ur.: 21. rujna 2001.
Pr.: 30. listopada 2001.
Prethodno priopćenje

O zakonskom uređenju prometa prava na nekretninama i stvarnopravnom osiguranju tražbina u BiH de lege ferenda. Uspoređene su polazne točke za reformu pravnog sustava u Republici Hrvatskoj i BiH nakon disolucije SFRJ i u uvjetima tranzicije, pri čemu je u uvodu konstatirano da je BiH u odnosu na Republiku Hrvatsku, gdje su reforme potpuno zakonodavno uobličene, u velikom zaostatku.

Rad je podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu razmatra se stanje zakonske regulative o oblasti prometa nekretnina i zalaže za ukidanje zakona o prometu nekretnina kao i za rješenja de lege ferenda koja bi značila garanciju pravne sigurnosti u pravnom prometu nekretninama. U tom smislu zalaže se za izmjene koje bi uključile stvarno i zemljišnoknjižno pravo, a tiču se stjecanja prava na nekretninama i afirmacije načela zemljišnih knjiga, prije svega načela upisa i povjerenja. U cilju osiguranja pravne sigurnosti u ovoj oblasti također

se de lege ferenda zalaže za veću ulogu javnog bilježnika. Uvjet valjanosti pravnih poslova koji imaju za predmet nekretnine treba biti njihovo zaključenje u formi javnobilježničkog akta.
Drugi je dio rada posvećen stvarnopravnom osiguranju vjerovnika u BiH. Na snazi su još propisi preuzeti iz bivše SFRJ; ukoliko su i doneseni novi (npr. Zakon o vlasničkopravnim odnosima Federacije BiH), oni ne znače nikakva radikalno nova rješenja. Razmatrane su mogućnosti da se u okviru tog datog sustava učine određene korekcije koje bi značile efikasnije osiguranje vjerovnika. Stoga se razmatra izvršnost javnobilježničkih akata, hipoteka na osnovi javnobilježničkog akta, reforme založnog prava na osnovi sporazuma stranaka pred sudom i odstupanja od načela oficioznosti založnog prava, kao i uvođenje novog sredstva osiguranja u pravni sustav BiH - zemljišnog duga. Kako je u Republici Srpskoj donesen, a u Federaciji BiH u pripremi Zakon o registriranim zalogama na pokretnim stvarima i članskim udjelima, posebna je pažnja posvećena kritičkoj analizi zakonskih rješenja.

Ključne riječi: zalog bez predaje u posjed, izvršnost javnobilježničkih isprava, promet nekretnina, registarski zalog, stvarnopravno osiguranje, sudsko založno pravo na osnovi sporazuma stranaka, zemljišni dug.

 *Stanje august 2001. godine.

 
.