Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Uvođenje zakonske zaštite topografije integriranih sklopova u hrvatsko pravo

Dr. sc. Jozo Čizmić, docent
Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu


UDK: 347.77
         621.3.049.77
Ur.: 2. rujna 2002.
Pr.: 19. prosinca 2002.
Pregledni znanstveni članak

Topografija integriranih sklopova relativno je nova vrsta (industrijskog) vlasništva i nije do nedavno bila pravno uređena vrijedećim hrvatskim zakonodavstvom, niti je Hrvatska u tom području na međunarodnoj razini preuzela bilo kakve obveze.
U Republici Hrvatskoj donesen je 30. lipnja 1999. godine Zakon o zaštiti planova rasporeda integriranih sklopova (dalje - ZZPRIS), stupio je na snagu 31. srpnja 1999. godine, a primjenjuje se od. 1. siječnja 2000. godine. Donošenjem Zakon o zaštiti planova rasporeda integriranih sklopova željelo se postići uređenost ove materije u skladu s pravilima europskih i međunarodnih sustava uz poštivanje posebnosti i mogućnosti Republike Hrvatske. 
U radu je autor, pored pojmovnog određenja integriranog sklopa i topografije, nastojao ukazati i na: međunarodne i nacionalne izvore topografijskog prava u Republici Hrvatskoj, pravo na zaštitu i posebnosti postupka zaštite topografije u hrvatskom pravu, proglašenje rješenja o priznanju prava na topografiju ništavim, prijenos i licenciju prava na topografiju, početak i trajanje zaštite topografije, ograničenje mogućnosti zaštite topografije, te na modalitete građanskopravne i kaznenopravne zaštite topografije.

Ključne riječi: topografija, integrirani sklopovi, industrijsko vlasništvo

 
.