Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Policija i zaštita osjetljivih skupina

Dr. sc. Irena Cajner Mraović, docent,
Visoka policijska škola u Zagrebu

UDK: 351.74
       343.988
Ur.: 27. veljače 2003.
Pr.: 7. travnja 2003.
Stručni članak

 

Na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu provodi se primijenjeno znanstveno istraživanje odnosa između policije i osjetljivih skupina - djece, žena i manjina. 
Suvremeno zakonodavstvo naglašava važnost poštivanja ljudskih prava te štiti od nasilja navedene osjetljive skupine stanovništva. Kako će taj potencijal za zaštitu djece, žena ili manjina biti iskorišten, ovisi o konkretnim osobama koje su u društvu zadužene za provedbu zakona. O policiji ovisi koja će kaznena djela biti otkrivena te je stoga cilj ovog istraživanja sagledati na koji način se spomenute zakonske norme odražavaju na stavove i ponašanja policijskih službenika. S obzirom da učinkovitost policije u otkrivanju kaznenih djela dobrim dijelom ovisi i o spremnosti građana da surađuju s policijom, odnosno da policiji prijavljuju kaznena djela i pružaju druge vrijedne informacije za njen operativni rad, cilj istraživanja je i uvid u stavove i očekivanja djece, žena i manjina u odnosu na policiju te u njihovu spremnost da se u situaciji viktimizacije nasiljem obrate policiji za pomoć. 
Recentna inozemna istraživanja pokazuju da su žrtve seksističkih i drugih ekstremističkih delikata u prosjeku manje zadovoljne postupanjem policije u usporedbi s ostalim žrtvama. Iskustva iz policijske prakse pokazuju da pripadnici osjetljivih skupina kao žrtve nasilja imaju često nerealna očekivanja od policijskih službenika, a često ne žele prijavljivati vlastitu viktimizaciju jer se boje da je kaznenopravni sustav na strani njihovih napadača te da im stoga neće pružiti nikakvu pomoć. 

Ključne riječidjeca, žene, manjine, viktimizacija, policija.

 
.