Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Global Human Rights Profile at the Threshold of the XXI. Century

Ph. D. Ferenc Kondorosi, professor
Faculty of Economics, University of Budapest
Counsellor general, Constitutional Court of The Republic of Hungary, Budapest

UDK: 316.4.052
        342.72/73
Ur.: 30. lipnja 2003.
Pr.: 14. srpnja 2003.
Stručni članak

Pojam globalizacije uglavnom se definira kao proces u kojem ekonomsko-socijalni trendovi postaju globalnima. Nadalje, globalizacija ukazuje na primjenu sličnih rješenja, koja zahtijevaju jedinstvo i suradnju na međunarodoj razini. Odgovarajući na izazove globalizacije, širi se autoritet međunarodnog prava, jer se države sada ujedinjene suoćavaju sa sve vuše i više pitanja u vezi sa svjetskim odnosima (poštivanje osnovnih ljudskih prava je jedno od tih pitanja), a ranije su pitanja bila formalno ograničena samo na područja od nacionalnog interesa. Zemlje također zajednički, nastoje riješiti pitanja koja prelaze okvire njihovih individualnih mogućnosti, na primjer zaštita okoline i borba protiv siromaštva.

Globalizacija uključuje trendove potpuno različitih smjerova utjecaja. Proboj slobodne trgovine ćesto se navodi kao njen primaran izvor i manifestacija kako bi se na taj način u fokusu analize zadržao ekonomski aspekt. Ovaj pristup pretvara vezu između globalizacije ljudskih prava u direktnu povezanost učinaka međunarodnih ekonomskih trendova i osnovnih sloboda. Revoluciju na polju informatičke tehnologije i inžinjeringa ne treba gledati samo u svjetlu ekonomskog napretka, već i u svjetlu zdravog civilnog društva.
Stoga, kada se opisuje veza između globalizacije i ljudskih prava, treba proraditi na sljedećim pitanjima:
1) Globalizacija i internacionalizacija ljudskih prava
2) Univerzalnost ljudskih prava
3) Utjecaj ekonomske globalizacije na realizaciju ljduskih prava
4) Globalizacija civilnog društva
Jačanje međunardone suradnje preobrazilo je ljudska prava u objekte međunardone regulacije, i dok je mnoštvo ljudskih prava izronilo na površinu kako bi odgovorilo na izazove postavljanje globalizacijom, jedinstven je pokret ljudskih prava i sloboda ujedno i poboljšao globalizaciju. S druge strane, globalizacija ima svoje negativne utjecaje na realizaciju ljudskih prava, posebice kada se radi o nejednakosti. Globaliziranje ekonomije pokrenulo je nezakonite trendove sa zakašnjenjem i kontraverznim reakcijama globalnih institucija koje upravljaju ekonomijom i financijama. U borbi protiv skrivenih strana globalizacije, organizacije civilnog društva i njihova međunarodna suradnja igraju sve važniju ulogu primajući vitalne instrumente pomoći od jedne od najvažnijih pokretačkih snaga globalizacije: razvoja informatičke tehnologije.

Ključne riječiglobalizacija, ljudska prava, socijalni razvoj, socijalne i ekonomske jednakosti.

 
.