Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Skupno otpuštanje radnika i zbrinjavanje viška radnika pri statusnim promjenama u europskome pravu u svjetlu Smjernice 98/59/EZ, s posebnim osvrtom na harmonizaciju hrvatskoga prava

Dr. sc. Nada Bodiroga-Vukobrat, docent Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 
Alen Bilić, odvjetnik 
Rijeka

UDK: 331.106.44
       34::061.1EU
       340.137
Ur.: 3. veljače 2004.
Pr.: 12. veljače 2004.
Izvorni znanstveni članak

 

U radu autori analiziraju razvitak propisa glede skupnih otpuštanja, koji su bili inicirani case AKZO. Tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, dakle relativno kasno, donesena je Smjernica 75/129/EEZ koja je imala za cilj ujednačiti pravne propise država članica Europske zajednice, glede skupnih otpuštanja radnika. Početkom devedesetih godina usvojena je konsolidirana verzija prvotne smjernice 92/56/EEZ. Smjernica 98/59/EZ zamjenjuje ranije navedenu Smjernicu. U radu se vrši raščlamba stvarnog i personalnoga polja primjene Smjernice. Također se analiziraju obveze poslodavaca glede postupka otpuštanja, te se analiziraju presude Europskoga suda.
Također je dana analiza najnovijih rješenja u Zakonu o radu u Republici Hrvatskoj - de lege lata, koja predstavljaju djelomičnu harmonizaciju u ovome području sukladno pravu Zajednice, te se daju prijedlozi de lege ferenda u ovoj oblasti.

Ključne riječiskupno otpuštanje, zbrinjavanje viška radnika, harmonizacija, statusne promjene.

 
.