Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Odgovornost države za štetu prouzrokovanu nezakonitim ili nepravilnim radom organa uprave

Prof. dr. sc. Aldo Radolović, redoviti profesor 
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 
Predsjednik Županijskog suda u Puli

UDK: 347.51:342.1
Ur.: 30. prosinca 2003.
Pr.: 4. veljače 2004.
Pregledni znanstveni članak

Analiza problema pokazuje da je naziv rada preuzak za sadržaj kojeg smo željeli iznijeti. Ne omogućava na primjer obradu pitanja odgovornosti države za rad sudova (koji, dakako, ne ulaze u sustav upravne vlasti). 

Bolji bi naziv bio taj koji bi govorio o odgovornosti za rad "državnih organa". No to onda uključuje i analizu odgovornosti organa zakonodavne vlasti, što nam nije bilo namjera činiti.
Izvršena usporedba sa stanjem zakonodavstva i prakse u drugim državama (Austrije, Italije, bivše Jugoslavije, USA) pokazuje da hrvatsko prava čak (normativno) strože regulira odštetnu odgovornost države za rad organa uprave.
No, to je regulacija preuzeta uglavnom iz bivše države gdje je ta regulacije više služila kao fasada nego kao stvarni izraz odgovornosti države.
Plediramo na (veću) suradnju građanskog i upravnog prava kako bi (znanstvenom sinergijom) došli do novih, boljih i pravno korektnijih rješenja u ovoj oblasti.

Ključne riječidržava, odgovornost države, šteta, organi uprave, nezakonit ili nepravilan rad organa uprave, odgovornost države za rad sudova.

 
.