Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Main Features of Recent Corporate Governance Theories and Tendencies in Transition Economies

Ph.D., LL.M. Katarina Zajc, associated professor 
Faculty of Law University of Ljubljana
Slovenia


UDK: 347.721(497.4)
339.13
Stručni članak

 

Glavne značajke suvremenih teorija i tendencija u korporacijskom upravljanju u tranzicijskim gospodarstvima

Članak daje pregled recentne literature iz područja korporacijskog upravljanja i nastoji dati odgovor na pitanje što je korporacijsko upravljanje i koji je njegov oblik učinkovit na način da doprinosi ispunjenju obećanja danog subjektu koji je investirao u određenu pravnu osobu te koji oblik korporacijskog upravljanja povećava bruto nacionalni proizvod (BNP), odnosno utječe na dobrobit određenog društva.
Članak zaključuje da postoje četiri ključna uvjeta koji utječu na opseg, distribuciju i učinkovitost ex post kvazirenti, pa stoga i na djelotvornost korporacijskog upravljanja u trgovačkim društvima: ex ante učinkovita motivacija, uspješni pregovori za ex post distribuciju kvazirenti, učinkovita raspodjela rizika te opseg i kvaliteta prava kao i učinkovitost njihove zaštite. Dioničari mogu očekivati učinkovitost društva i visoke kvazirente koje doprinose dobrobiti svakog gospodarstva samo ako su navedeni uvjeti usklađeni u okviru djelatnosti društva te s pravnom i institucionalnom sredinom u kojoj društvo djeluje. Stoga je za svako društvo koje želi poboljšati svoje gospodarsko stanje važno stvoriti podržavajući pravni okvir u kojem su troškovi poslovanja niski, prava uspješno zaštićena a struktura tržišta omogućava dobru raspodjelu rizika, što sve doprinosi djelotvornom korporacijskom upravljanju trgovačkim društvima, pa tako i većoj primamljivosti osnivanja trgovačkih društva.

Ključne riječi: korporacijsko upravljanje, trgovačka društva, kvazirente, učinkovita raspodjela rizika, učinkovitost, kvantiteta i kvaliteta prava, dobrobit.

 
.