Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Održan treći kolokvij

„Giornata di studio del Nord Adriatico – temi giuridici di attualità“


Dana 28. rujna 2021. održan je na Pravnom fakultetu u Rijeci sada već tradicionalni, treći po redu, znanstveni skup s naslovom "Sjevernojadranski znanstveni kolokvij - aktualne pravne teme" – "Giornata di studio del Nord Adriatico – temi giuridici di attualità". Ovaj je skup rezultat dugogodišnje suradnje i nastojanja za produbljivanjem dijaloga s pravnim znanstvenicima i praktičarima iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Kolokvij se održava na talijanskom jeziku zbog čega Fakultet već godinama ima svesrdnu podršku Generalnog konzula Republike Italije u Rijeci. Kolokvij je održan u hibridnom obliku.

Plenarna sesija ovogodišnjeg kolokvija bila je u znaku 30 godišnjice hrvatske neovisnosti u talijanskoj perspektivi,  s uvodnim izlaganjem talijanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Nj. E., Pierfrancesca Sacca.  U radu navedene sekcije svoja izlaganja održali su eminentni hrvatski i talijanski stručnjaci, sudionici navedenih zbivanja, ali i kreatori modernih hrvatsko-talijanskih odnosa (Giuseppe De Vergottini, Drago Kraljević, Matteo Luigi Napolitano, Budislav Vukas, ml. i Damir Grubiša).

Nakon zajedničke plenarne sesije, skup se odvijao u šest paralelnih sesija. Sesiju s naslovom "Budućnost naših luka" organizirala je i njome moderirala doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić, dok je prof. dr. sc. Nataša Žunić Kovačević urednica i moderatorica  sekcije vezane za poreznopravna pitanja. Dvije su sekcije, osmišljene od strane prof. dr. sc. Ivane Kunde i doc. dr. sc. Sandre Winkler bile tematski vezane za odnos novih tehnologija i prava. "Imovina, obitelj i nasljedstvo u europskoj dimenziji" naslov je sekcije koju je pripremila doc. dr. sc. Sandra Winkler, dok je izuzetno aktualna i kaznenopravna sekcija, organizatorice izv. prof. dr. sc. Dalide Rittosse. Aktualnost njezinog sadržaja pokazuje i naslov sekcije: "Uloga države u zaštiti ranjivih skupina - korak naprijed u stvaranju otpornijeg društva na udare izazvane COVID 19 krizom?". Neke su sekcije organizirane kao dio znanstveno-istraživačkih projekata Hrvatske zaklade za znanost, Sveučilišta u Rijeci i Europske unije, a čiji su nositelji nastavnici Pravnog fakulteta u Rijeci.

Izlaganjima više od trideset stručnjaka u svojim područjima i raspravama koje su uslijedile nakon sesija o ovim vrlo aktualnim temama još smo jednom pokazali koliko nas različitih tema povezuje s našim susjedima i koliko je važno kontinuirano promicati našu suradnju.


 















 

 
.