Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Skup o nogometu i sportskoj diplomaciji Italije i Hrvatske, 11.6.2024.

U utorak, 11. lipnja 2024. na Pravnom je fakultetu, u organizaciji Zavoda za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju te Jean Monnet katedre za EU sportsko pravo, politike i diplomaciju, održan međunarodni skup o nogometu i sportskoj diplomaciji između Italije i Hrvatske. Na skupu su bile izložene memorabilije legendarnog Paola Rossija (zlatna lopta za najboljeg igrača svijeta, zlatna kopačka za najboljeg strijelca svjetskog prvenstva, dres svjetskog prvaka iz 1982….), a predstavila ih je njegova udovica dr. Federica Cappelletti, predsjednica Serije A ženskog profesionalnog nogometa pri Talijanskom nogometnom savezu.

Izložene su bile i memorabilije hrvatske nogometne legende Zvonimira Bobana (dres AC Milana, trofej za drugog najboljeg mladog igrača svijeta i dr.) kao i nogometne dresovi legendi poput Roberta Baggia i Alena Bokšića, uz koje su biti i dresovi HNK Rijeke i svih talijanskih prvoligaša, kao i potpisani dresovi hrvatskih reprezentativaca Marija Pašalića, Nikole Vlašića i Martina Erlića. Posebnost su bili i dresovi hrvatske i talijanske reprezentacije u kojima će obje momčadi nastupiti na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj.

Pokrovitelji skupa bili su: Ministarstvo turizma i sporta RH, Veleposlanstvo Republike Italije u Hrvatskoj, Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, Grad Rijeka, Talijanski nogometni savez (FIGC), Serije A, Hrvatski nogometni savez, EDIT & La Voce del popolo, Paolo Rossi Foundation i World Football Collection.

U ime Grada Rijeke skup je pozdravio gradonačelnik Marko Filipović, u ime Ministarstva sporta i turizma ravnatelj Uprave za sport dr. sc. Krešimir Šamija, u ime Pravnog fakulteta prodekan za sveučilišni studij izv. prof. dr. sc. Igor Martinović, u ime uprave Sveučilišta u Rijeci prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić, a u ime Hrvatskog nogometnog saveza, dopredsjednik Damir Mišković. Ispred Talijanske unije prisutnima su se obratili predsjednik Maurizio Tremul i predsjednik izvršnog vijeća Marin Corva, a ispred generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, gđa. Patrizia Ruggiero. Skup je otvorio Nj. E. Paolo Trichilo, veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj

Govornici na skupu bili su: prof. Lorenzo Casini, predsjednik Serije A, visoki dužnosnici Talijanskog nogometnog saveza prof. Giancarlo Viglione i prof. Giuseppe Chine; dopredsjednici HNS-a Damir Mišković i tajnik Vladimir Iveta. Osim njih na skupu su govorili i prof. Jacopo Tognon (Sveučilište u Padovi), izv. prof. Vanja Smokvina, prof. Marinko Lazzarich (Sveučilište u Rijeci), prof. Vanni D’Alessio (Sveučilište u Napulju) te autor knjige El balon Fiuman – calcio a Fiume, Luca Dibenedetto.

Skupom je obilježen dan sportske diplomacije u nogometu, konkretno sportske diplomacije između Hrvatske i Italije o talijanskom i hrvatskom nogometu, s malim osvrtom na Rijeku i nogomet koji se ovdje igrao 20-tih godina prošlog stoljeća, kada je lokalni klub Fiumana igrao talijansku Seriu A. Ono što nas je nekada razdvajalo – politika, ratovi, sport može spojiti. Sport i nogomet mogu spojiti naša dva naroda i naše dvije države, što je zapravo poruka skupa. Naravno, skup je bio i svojevrsni uvod u UEFA Europsko nogometno prvenstvo na kojemu će hrvatska i talijanska reprezentacija odigrati svoju, sada znamo odlučujuću utakmicu u skupini za nastavak natjecanja – 24. lipnja 2024.

Program skupa

Galerija































 

 

 
.