Povežite se s nama:
 
Poruka

Europska udruga studenata prava (ELSA)

Europska udruga studenata prava (ELSA) najveća je europska, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, a trenutno ima podružnice u 44 europske države te okuplja preko 50 000 individualnih članova na više od 260 pravnih fakulteta.

ELSA djeluje na tri razne: lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj te na svakoj od njih postoji upravni odbor od sedam članova. Sjedište ELSA-e International se nalazi u Bruxelles-u, a uživa i konzultantski status unutar Gospodarsko - socijalnog vijeća Ujedinjenih Naroda te Vijeća Europe. Netom nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, 22. svibnja 1992. godine, osnovana je i ELSA Hrvatska, a ELSA Rijeka djeluje od 1993. godine. ELSA Hrvatska ima lokalne podružnice koje djeluju na sva četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj: ELSA Zagreb, ELSA Rijeka, ELSA Osijek te ELSA Split.

Glavne aktivnosti ELSA-e su:

  • Akademske aktivnosti (Academic Activities - AA) koje, među ostalim, obuhvaćaju organizaciju tribina i okruglih stolova na fakultetu, natjecanja u pisanju radova s pravnom tematikom itd.
  • Program razmjene studentskih praksi (Student Trainee Exchange Programme - STEP) koji omogućuje studentima obavljanje prakse u pravnoj struci diljem Europe.
  • Seminari i konferencije (Seminars and Conferences - S&C) predstavlja aktivnost promoviranja i organiziranja pravnih škola, studijskih posjeta te seminara i konferencija.
  • Marketing (MKT) je nužan kako bismo mogli upoznati studente i građanstvo općenito s našim projektima te obuhvaća promociju naših aktivnosti, polazeći od brige za web stranicu, tiskanja letaka i plakata, komunikacije s novinarima i organizacijama press konferencija.
  • ELSA Moot Court (MCC) pronalazi svrhu u organizaciji simuliranih suđenja, sudskih rasprava, simulacija različitih platformi pregovaranja. Time studentima omogućuje doticaj sa stvarnim svijetom nakon završenog studija.


Od svog osnutka ELSA Rijeka je, što u suradnji s drugim organizacijama, što samostalno, organizirala i provela mnoge uspješne i prepoznate projekte. ELSA aktivnosti obuhvaćaju širok raspon akademskih i stručnih događaja i projekata koji se organiziraju kako bi se ispunila vizija ELSA-e - "A just world in which there is respect for human dignity and cultural diversity" . Svim članovima nudi razne mogućnosti kako bi poboljšali svoje sposobnosti i komunikaciju jedni s drugima. Isto tako, rad u ELSA mreži priprema članove ELSA-e za njihov profesionalni život kroz razne međunarodne projekte, seminare i sl. Važno je napomenuti kako su brojni uglednici u Europi nekadašnji aktivni članovi ELSA- e, a danas ponosni alumniji. Iz Hrvatske izdvajamo mr. sc. Andrej Plenković – predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Siniša Rodin – sudac Suda Europske unije, Neven Vranković – potpredsjednik Atlantic grupe, Bojan Fras – vigeguverner HNB-a te pučku pravobraniteljicu za ljudska prava, gđu Loru Vidović.

Projekt: Summer ELSA Law School: Diplomacy&Law
ELSA Rijeka organizirala je Summer Law School na temu Diplomacy & Law na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u devet navrata te time postala jeda od najprepoznatljivijih ljetnih škola u čitavoj ELSA zajednici. Summer ELSA Law School (SELS) tj. ljetna pravna škola tradicionalni je projekt ELSA mreže diljem Europe. Prošle godine preko 40.000 članova moglo je birati između 36 ljetnih pravnih škola u 25 različitih zemalja. SELS je intenzivni pravni tečaj prilikom kojeg sudionici moraju odslušati minimalno 20 sati akademskog programa. Prvenstveno je namijenjena studentima prava i mladim pravnicima koji su članovi ELSA-e, te potom i drugim zainteresiranim stručnjacima. Jedna od odlika škole je međunarodno okruženje. Radni jezik je isključivo engleski. Za izvedbu akademskog programa zaduženi su profesori i vodeći stručnjaci u odgovarajućem području prava i tematike ljetne škole. Najveća prednost ELSA-ine ljetne škole je kombinacija teoretskog (predavanja profesora) i praktičnog gledišta (predavanja stručnjaka). Uz akademski program, ELSA škole su usmjerene na treninge vještina. Stoga program, uz predavanja, obično pokriva simulirana suđenja, case study, praktične radionice (javni nastup, simulacija razgovora za posao), institucionalne posjete, itd. Organizatori su dužni napraviti i socijalni program za sudionike, gdje se pretežito želi pobliže predočiti kultura zemlje gdje se SELS održava, razgledavanja grada i okolice, upoznavanje s domaćim studentima prava i sl. Ovim našim projektom Hrvatska se svrstava u kategoriju zemalja domaćina, što osim stručnih i akademskih konotacija snažno doprinosi i turističkom kapacitetu RH. Svaki sudionik na kraju škole dobije certifikat, a određene ELSA-e u dogovoru sa svojim matičnim fakultetom dodjeljuju i 4 ECTS boda.
Primarni cilj škole je proširiti znanje u području diplomacije i prava te osvijestiti studente prava o važnosti i utjecaju međunarodnog pravnog poretka. Nadalje, sljedeći cilj ostvariv ovim projektom je međunarodno povezivanje studenata prava i uspostavljanje dugotrajnih kontakata i poznanstava. Također, važan cilj je i promocija Sveučilišta u Rijeci i Pravnog fakulteta kao njenog dijela, te posredno time promocija Grada Rijeke, Republike Hrvatske i hrvatske kulture. Iznimno bitan cilj koji će se ostvariti ovom školom je promidžba, učenje i informiranje o nenasilnom i mirnom rješavanju međunarodnih sporova i potreba za uspostavljanjem boljih međunarodnih sustava za takvo rješavanje međudržavnih problema. Sekundarni ciljevi su usavršavanje pravnog engleskog jezika kod sudionika, stjecanje znanja u svrhu poboljšanja kompetentnosti studenata tijekom studiranja i konkurentnosti na tržištu rada po završetku studija. Prednost je škole stjecanje uvida u pravne sustave drugih europskih zemalja, razmjena i usporedba iskustava i problema iz pravne prakse diljem Europe. Daljnji ciljevi su socijalizacija i razmjena iskustava između različitih nacionalnosti, kultura i etničkih skupina. Iznimno bitan cilj je i poticanje studenata na mobilnost i multikulturalnu razmjenu unutar Europske Unije.
Za kraj, važno je istaknuti kako je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i Europskih poslova.

Izvršni Odbor ELSA Rijeka za akademsku godinu 2023./2024.
Predsjednik - Noel Sambol
Tajnica - Klara Kurtović
Blagajnik - Matija Oršić
Dopredsjednica za Marketing - Iva Pavletić
Dopredsjednica za Akademske aktivnosti - Katarina Jurić
Dopredsjednica za Profesionalni razvoj - Karla Aničić
Dopredsjednica za Seminare i konferencije - Ana Broz

 

Kontakti:

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
mob: +385 91 1987 215
facebook: https://www.facebook.com/elsarijeka.hr/
instagram: https://www.instagram.com/elsa.rijeka/

 
 
.